Nieuwsoverzicht

Veelgestelde vragen

Wat is internet?
Een wereldwijd systeem van verbindingen en knooppunten voor elektronische uitwisseling van informatie in allerlei vorm zoals tekst, geluid en beeld.

Wat betekent breedband?
Technisch betekent dit, dat over een breed bereik van frequenties signalen kunnen worden verzonden. Dit betekent dat u met breedband kunt internetten, tv kijken en telefoneren via dezelfde aansluiting. Er is veel capaciteit beschikbaar is voor zenden en ontvangen.

Wat is glasvezel?
Zoals het woord al zegt, zijn het draden van glas die zich laten bundelen tot kabels. Kabels voor het transport van grote hoeveelheden informatie met de snelheid van het licht.

Welke voordelen biedt glasvezel?
Van de vele technieken die voor uitwisseling van informatie worden ingezet, biedt glasvezel een betrouwbare vaste verbinding voor het transport van grote hoeveelheden informatie op zeer hoge snelheid. Een toekomstbestendige verbinding voor internet met al haar mogelijkheden voor zorg, onderwijs, bank, overheid en bedrijven. Daarnaast wordt haarscherpe TV geboden en ook uw telefoongesprek kan via glasvezel verlopen

Wat zijn ‘witte’ gebieden?
Witte gebieden is een verzamelnaam voor dorpen en buitengebieden waar de adressen een slechte (minder dan 30mb per seconde) of geen internetverbinding hebben. Voor deze gebieden is de verwachting dat particuliere investeerders geen plannen hebben om binnen drie jaar breedbandinternet aan te leggen. Het is in deze gebieden (relatief) kostbaar om investeringen te doen in het netwerk. In de gemeente Weststellingwerf gaat het om ruim 2.300 adressen.

Wat is vraagbundeling?
Bij vraagbundeling wordt, zoals het woord aangeeft, geprobeerd ‘de vraag’ te bundelen. Hierbij wordt in dit geval onderzocht wordt of inwoners en ondernemers in dorpen en buitengebieden interesse hebben in breedbandinternet via glasvezel. Deze interesse is niet vrijblijvend, maar moet worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de eindgebruiker en de leverancier van breedbandinternet.

Waarom is een percentage van minimaal 60% noodzakelijk voor de aanleg van glasvezel?
Om het voor netwerkbedrijven aantrekkelijk te maken om te investeren in de aanleg van breedbandinternet via glasvezel moet minimaal 60% van de inwoners en ondernemers meedoen. Anders is het voor een netwerkbedrijf niet de moeite waard om te investeren of loopt het netwerkbedrijf grote financiële risico’s.

Jullie geven aan dat mijn internetverbinding een snelheid heeft van minder dan 30Mb per seconde. Wat betekent dit?
De snelheid per seconde geeft de downloadsnelheid aan. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee via een pc, tablet of smartphone data van het netwerk kan worden afgehaald. Om een video te bekijken is een hogere snelheid nodig dan voor e-mailen of surfen op het web. En gebruiken meerdere personen tegelijk dezelfde internetverbinding, dan is meer capaciteit nodig.

Hoe snel is breedbandinternet?
De snelheid van breedband-internet hangt af van het abonnement dat u kiest. De meest verkochte glasvezelabonnementen hebben een internetsnelheid van 50 tot 100 Mb/s. Maar ook glasvezelsnelheden tot 500 Mb/s zijn haalbaar.

Ik heb geen brief van de gemeente ontvangen?
Bij de verzending van de brief aan inwoners van de witte gebieden is gebruik gemaakt van de meest recente adressenlijst van de provincie. Hierbij is gekeken naar de beschikbare netwerken en mogelijkheden. We kunnen niet uitsluiten dat een aantal adressen ontbreekt of juist adressen worden aangeschreven die wel een goede internet aansluiting hebben. Bij twijfel kunt u zich aanmelden bij Weststellingwerf.opglas.nl. Uw aanmelding telt in deze fase niet mee met de hoogte van het percentage. In de fase van definitieve vraagbundeling zal Kabelnoord en/of de provincie de definitieve lijst bepalen en krijgt u mogelijk wel een concreet aanbod.

Ik heb een redelijke internetverbinding (>30mb), maar wil graag een snellere verbinding?
U behoort vanwege uw internetsnelheid niet tot de zogenaamde witte gebied van de gemeente Weststellingwerf. U kunt bij uw eigen provider informeren naar de mogelijkheden om uw pakket aan te passen. U kunt zich ook aanmelden bij Weststellingwerf.opglas.nl, maar uw aanmelding telt in deze fase niet mee in de bepaling van het aanmeldpercentage. Wel kan het een indicatie zijn dat er ook veel bewoners uit niet-witte gebieden behoefte hebben aan sneller internet of aan meer keuzevrijheid.

Als ik straks niet inga op het aanbod van Kabelnoord of de provincie Friesland, kan ik dan in een later stadium alsnog een aansluiting krijgen?
Het is van belang dat minimaal 60% van de bewoners zich aanmeldt, anders wordt de investering voor de aanleg te risicovol en de kosten te hoog. Uw overeenkomst straks met KabelNoord helpt dus direct mee aan de realisatie van het netwerk. In het geval u pas later alsnog een aansluiting wilt, loopt u het risico dat er geen netwerk in uw omgeving is aangelegd of dat uw aansluitkosten relatief hoog worden (afhankelijk van de specifieke situatie en locatie).